Kersen zijn een populair fruit dat al eeuwenlang door consumenten wordt gegeten. Kersen zijn zoet, zuur of een combinatie van beide smaken en kunnen worden gegeten zoals ze zijn of worden toegevoegd aan een gerecht. In dit artikel zullen we het hebben over wat kersen precies zijn, hoe ze worden geteeld en de gezondheidsvoordelen die ze bieden.

Wat zijn kersen?

Kersen zijn een type fruit dat afkomstig is van de Prunus-familie van bomen. Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten kersen, waaronder zoete kersen, zure kersen, zwarte kersen, rode kersen, gele kersen en andere. Kersen hebben een harde schil, die er in verschillende kleuren uitziet, afhankelijk van de soort. Binnenin de schil is het vruchtvlees van de kers sappig en zoet of zuur. Kersen hebben meestal een kleine steel aan de bovenkant, maar sommige soorten hebben geen steel.

Waar koop je kersen?

Kersen koop je bij de supermarkt, de groenteboer of bij een speciaalzaak. Tegenwoordig kiezen ook veel mensen ervoor om online de boodschappen te doen. Bezorgsupers zoals Plus en Picnic bezorgen in vrijwel alle grote steden zoals Deventer,  Gouda, Amsterdam, Delft, Leiden, enzovoort. Zij hebben een uitstekend assortiment en bezorgen razendsnel. Je betaalt hier wel iets extra’s voor de bezorging aan huis.

Hoe worden kersen geteeld?

Kersen worden wereldwijd geteeld en zijn verkrijgbaar tijdens het hele jaar. Kersenbomen zijn meerjarig en hebben meestal een levensduur van tien jaar of meer. Kersenbomen hebben een lange periode van koude winters nodig om te bloeien. In de zomer zullen de kersenbomen bloeien en in de herfst zullen de kersen rijp worden.

Kersenbomen hebben zonlicht en goede bodem nodig om te groeien. Kersenbomen zijn gevoelig voor temperaturen die lager zijn dan -10°C. Kersenbomen hebben ook stikstofhoudende meststoffen nodig om gezond te blijven.

Gezondheidsvoordelen van kersen

  • Kersen bevatten veel voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen bieden. Kersen bevatten vitamine C, vitamine A, vitamine K, kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, antioxidanten en vezels. Kersen kunnen helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, zoals hart-en vaatziekten, diabetes en kanker.
  • Kersen kunnen ook worden gebruikt om ontstekingen te verminderen, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten. Kersen bevatten ook een verbinding genaamd quercetine, die de symptomen van astma kan verminderen. Kersen bevatten ook een verbinding genaamd melatonine, die kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Kersen kunnen ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, omdat ze veel vezels bevatten. Kersen bevatten ook een verbinding genaamd antocyanine, waarvan is aangetoond dat het helpt om de bloeddruk te verlagen. Kersen bevatten ook veel vitamine A, wat helpt om de ogen gezond te houden.
  • Kersen kunnen ook helpen om de spijsvertering te verbeteren, omdat ze veel vezels bevatten. Kersen bevatten ook een verbinding genaamd looistof, wat helpt om de darmflora in balans te houden. Kersen bevatten ook veel kalium, wat de bloeddruk kan verlagen en het risico op hart-en vaatziekten kan verminderen.
  • Bekijk hier ook de de 10 bewezen gezondheidsvoordelen van kersen.

 

Conclusie

Kersen zijn een populair fruit dat al eeuwenlang door consumenten wordt gegeten. Kersen kunnen worden gegeten zoals ze zijn of worden toegevoegd aan een gerecht. Kersen zijn afkomstig van de Prunus-familie van bomen en er zijn meer dan 1000 verschillende soorten kersen. Kersen bevatten veel voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen bieden, zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de spijsvertering. Kersen kunnen een gezonde toevoeging zijn aan ieders dieet.